Print this page Generate PDF

Обавјештења и информације

Број читања: 204
07. 08. 2017.

Министар Зенка боравио у посјети општини Шавник

Категорија: Новости
Објавио/ла: vladimir

 

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка боравио је у радној посјети Општини Шавник и том приликом састао се са предсједницима Општине Шавник и Општине Жабљак, Мијомиром Вујачићем и Веселином Вукићевићем и њиховим сарадницима. На састанку је разговарано о предлозима будуће сарадње у области јачања заштите и унапређења људских и мањинских права, те постизања родне равноправности.

На састанку је потписан и Споразум о разумијевању о мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне оријентације или родног идентитета и промоцији толеранције према ЛГБТ особама са општинама Шавник и Жабљак.
Зенка је навео да је потребно јачати женско предузетништво и стварати услове женама да искажу и остваре свој економски потенцијал. У том правцу, отворене су три кредитне линије за жене предузетнице од стране Инвестиционо развојног фонда.

Предсједник општине Шавник Мијомир Вујачић је захвалио министру на прилици да разговарају о актуелним изазовима у општини Шавник, али и проблемима са којима се ова мала општина носи већ дужи период. У знаку огромног потенцијала који носи сјеверни регион Црне Горе, у наредном периоду требало би убрзати реализацију препознатих приоритета и у општини Шавник, рекао је Вујачић.

Предсједник општине Жабљак Веселин Вукићевић навео је да општина Жабљак препознаје важност владавине права и да без исте нема одрживог напретка ни у Црној Гори. Опште је позната чињеница да је поштовање људских права карта за јачање економије државе, долазак инвеститора и представљање Црне Горе као сигурне дестинације за ова питања од високе важности, рекао је Вукићевић.

У разговору је констатовано да том озбиљном друштвеном процесу, који подразумијева бројне реформе у систему и друштву, треба приступити системски на начин што ће се обухватити све кључних области друштвеног живота и унаприједити друштвени амбијент којим се гарантују заштита и поштовање људских права и слобода и са локалног нивоа. С тим у вези, министар Зенка предложио је да се у циљу јачања сарадње и остваривања видљивијих резултата исте, сусрети и дијалог о актуелнијм питањима интензивирају.
 

Служба Предсједника општине и Главног администартора