3. decembar 2020.

Mladi eko-pjesnici podižu glas za vraćanje prirode u njihove živote!

U okviru projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada" kojeg finansira Evropska unija, jedna od aktivnosti je poticaj mladima da se što više uključe u zaštitu prirode i promijene perspektivu o tome kako se ispravno odnositi prema njoj. Tako su učenici, eko-pjesnici i pet osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore napisali svojevrsnu ekološku pjesmu i snimili video spot, poslavši na taj način snažnu poruku o potrebi vraćanja prirode u vlastita dvorišta, škole i živote.  

U pripremi i snimanju videa učestvovali su učenici osnovnih škola iz Prozor-Rame, Jablanice i Ostrošca u BiH, te Pljevalja i Šavnika/Boana u Crnoj Gori. Kroz snimljeni video, nastojali su poslati poruku svim građanima o tome kako se ispravno odnositi prema prirodi, a možete ih pogledati na ovom https://www.youtube.com/watch?v=lTyxqdNObIc linku.    

Inače, ovaj zajednički video uradak je svojevrsna uvertira za eko-takmičenje koje slijedi, na kojem će stručni žiri nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade učesnike obradovati vrijednim nagradama.  

Cilj projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada" je raditi na unapređenju učinkovitosti upravljanja otpadom i razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem njegovim upravljanjem u šest općina, tri na području BiH (Jablanica, Prozor/Rama i Konjic) i tri u Crnoj Gori (Šavnik, Žabljak i Pljevlja), te raditi na povećanju količine recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.  

Projekat sa 493.000 eura finansira Evropska unija, a sprovode ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa općinom Jablanica (BiH), opštinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica iz Pljevalja (CG). 

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Milijana Ašanin, Koordinator projekta

OPŠTINA ŠAVNIK

Kontakt telefon: 040 266 108

E-mail: info@savnik.me