8. decembar 2021.

Djeca okitila novogodišnju jelku: Šavnik ima mladost i budućnost

Šavnik ima mladost i budućnost, a Opština će i dalje veliku pažnju da posvećuje djeci i mladima, saopšteno je danas na događaju „Djeca Šavniku- Šavnik djeci“, gdje su najmlađi, na gradskom trgu, sa predsjednikom Opštine Jugoslavom Jakićem, okitili novogodišnju jelku.

Predsjednik opštine je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što su se djeca i roditelji okupili na gradskom trgu i što su izmamili osmjehe najmlađih.

„Za ovu akciju se prijavilo preko 100 djece. Htjeli smo da pokažemo da Šavnik ima mladost i budućnost. Ovo je zapravo naš najveći resurs. I u budućnosti će Opština Šavnik nastaviti da dužnu pažnju posvećuje djeci i mladima. Kao prioritetni zadatak lokalne uprave smo postavili brigu o mladima i djeci ovoga grada. Ove godine smo imali besplatne ekskurzije, izlete. Imali smo besplatne vaučere za nabavku školskog materijala“, rekao je Jakić.

Dodao je da Opština pomaže djecu, omladinu, ali i studente, a najbolji među njima dobili su stipendije.

„U narednoj godini planiramo da te stipendije povećamo za 100 odsto. Refundiraćemo karte našim studentima od mjesta studiranja do Šavnika, kako bi češće mogli boraviti u svom gradu. Takođe ćemo, za studente koji su ostvarili pravo na dom u nekom crnogorskom gradu, preuzeti plaćanje smještaja i hrane. Danas smo djeci dodijelili paketiće i to je mali znak pažnje jer su se odazvali našem pozivu da zajedno ukrasimo gradsku jelku“, kazao je Jakić.

Podsjetio je da roditelji u Šavniku od Opštine za prvo dijete dobijaju 500 eura, za dugo 1.000, a za treće 1.500 eura.

Djevojčica Aleksandra, koja nije mogla da sakrije uzbuđenje, kazala je da je mali gradić dobio divno iznenađenje.

„Baš bih voljela da svake godine ovako bude, da nam predsjednik Opštine pravi iznenađenja. Najljepše mi je bilo kićenje jelke i to što smo se svi okupili“, rekla je Aleksandra.

Ni Aleksandrin sugrađanin i drug Vuk nije krio oduševljenje.

„Oduševio sam se. Bilo je mnogo djece, kitili smo jelku, dobili paketiće, slikali se. Baš bih volio da se češće ovako družimo“, rekao je Vuk.

Direktor OŠ Bogdan Kotlica iz sela Boan, Milija Zeković, kazao je da ta škola ima 32 učenika i da je danas sa njima da zajedno uživaju u lijepom trenutku i maštovitim poklonima ukrase jelku.

„Opština Šavnik nam uvijek izlazi u susret i pruža pomoć i podršku i zahvaljujem im se na tome. Nadam se da će saradnja i ubuduće biti na obostrano zadovoljstvo. U saradnji sa Opštinom smo započeli dosta projekata, a to su ukrašavanje školske zgrade, izgradnja igrališta. I od Ministarstva imamo punu podršku. Planiramo renoviranje fasade, stolarije, opremanje fiskulturne sale“, kazao je Zeković.

Odbornica u Skupštini Opštine, Draga Perišić, rekla je da su novogodišnji praznici sami po sebi razlog za radost, ali u Šavniku imaju posebnu draž.

„Osmjesi na licima najmlađih sugrađana nisu samo nagovještaj da dolazi Nova godina. Lokalna samouprava treba da bude odgovorna prema njihovim osmjesima, kako juče, tako i danas i za budućnost ćemo sigurno biti dio njihovih planova, sve u nadi da će i oni naći razlog i način da se oduže zavičaju. Radujem se budućnosti u Šavniku“, poručila je Perišić.

Mještanin i jedan od roditelja Danilo Janković, kazao je da je današnji dan u Šavniku prelijep i radostan.

„Baš je lijepa manifestacija. Djeca su se danima priremala za ovo. Fali ovakvih manifestacija. Baš je lijepo što su se u lokalnoj samoupravi dosjetili da nešto ovako organizuju. Djeca su srećna i zadovoljna, ali i mi odrasli“, poručio je Janković.

Mještanka Slađana Kandić, koja je sa djecom uživala danas na Trgu u Šavniku, rekla je da je malo manifestacija poput današnje i očekuje da će ih ubuduće biti više.

„Djeca nam tu žive. Trebalo bi češće da imamo slične aktivnosti. Mnogo mi se sviđa ova manifestacija. Baš je lijepo. Spremali smo ukrase pet dana. Djeca su jedva čekala da počnu da kite jelku“, ispričala je Kandić.