10. maj 2021.

Posjeta predstavnika Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Opštini Šavnik

Predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LINK, prethodne sedmice su bili u posjeti Opštini Šavnik, gdje su sa rukovodstvom Opštine razgovarali o prekograničnoj saradnji BiH-CG, povodom zajedničkog projekta „Zajednički napori za 5% manje otpada!“

Opština Šavnik je u prethodnom periodu, kroz implementaciju projekta "5% MANJE", značajno unaprijedila tehnološke i ljudske kapacitete za upravljanje otpadom. Naime, opština Šavnik se prvenstveno suočava sa razuđenim ruralnim područjima, koji nisu bili adekvatno pokriveni uslugom prikupljanja i odvoza smeća, zbog čega su nastajale divlje deponije. Odvajanje otpada nije bilo uspostavljeno a reciklaža je bila na niskom nivou.

Kroz projekat 5% MANJE je uspostavljeno 5 zelenih otoka za odvajanje otpada, nabavljena je savremena oprema za održavanje javnih površina i uklanjanje ilegalnih deponija, ojačani su ljudski kapaciteti za planiranje, organizovanje i vođenje posla, uspostavljena je saradanja sa raznim akterima, od obrazovnih institucija do poslovnih subjekata, kao najvećih proizvođača otpada.

Zahvaljujući svemu navedenom značajno je unaprijeđena usluga lokalnog komunalnog preduzeća, smanjen je broj ilegalnih deponija, a u toku je niz aktivnosti kojima se nastoji dodatno unaprijediti odvajanje otpada i povećati reciklaža.

                                                                 

Služba Predsjednika Opštine