12. jul 2021.

Opština Šavnik pomogla poljoprivrednike sa više od 100.000,00 eura

U cilju očuvanja poljoprivrednog resursa na teritoriji opštine Šavnik i prepoznajući poljoprivredu kao nosioca razvoja i opstanka same Opštine, Skupština Opštine je danas podržala set mjera koje je izvršna vlast predložila. Ukupna pomoć poljoprivrednim gazdinistvima iznosi cca 100.000,00 eura. Stručne službe Opštine Šavnik detaljnom analizom postojećeg stanja pozicionirale su prijedlog na način da poljoprivredna gazdinstva rasterete postojećih obaveze usljed poskupljenja stočne hrane i nepovoljnih vremenskih uslova. Takodje je jedan dio sredstava opredijeljen za razvoj i unapređenje gazdinstava. Odluka je sveobuhvatna i neće izostati pomoć ni u jednom segmentu poljoprivredne proizvodnje.

Opština Šavnik je realizujući mjere Vlade CG i resornog Ministarstva nedavno ukinula Agro biznis centar, čija je funkcija bila približavanje poljoprivrednog proizvodjača naprednim projektima EU Fondova kao i opsežnije analize stanja u kome se nalaze poljoprivredni proizvodjači na teritoriji opštine Šavnik. Na žalost, pored toga što je opština ostala bez agrarnog budžeta na nivou države, takođe je prinuđena i da zaustavi projekat koji je obezbjeđivao veću upućenost i razumijevanje potreba poljoprivrednih gazdinstava. Takodje je resorno Ministarstvo poljoprivrede, opet sprovodeći svoje mjere za podsticaj razvoja privrede u opštini Šavnik,  danas posjetilo Opštinu Šavnik kako bi oduzeli vozila koja su pripadala već prethodnim mjerama ukinutog Agro biznis centra.

S ciljem da poljoprivrednici u Opštini prepoznaju partnera u razvoju svojih domaćinstava, Odluke donešene na današnjoj sjednici u značajnoj mjeri će otkloniti izostale podsticajne mjere koje je do sad resorno ministarstvo opredjeljivalo. U sklopu mjere za razvoj i investiranje uključena je podrška u vidu premija, stimulisanje mladih poljoprivrednika na proširenje proizvodnje kao i obezbjeđivanje neophodnih mašina za efikasnije vodjenje domaćinstva.

Opština je takodje u sklopu mjera, kojima želi afirmisati i pospiješiti položaj poljoprivrednog proizvođača, pored direktnih mjera u poljoprivredna gazdinstva rasteretila registrovane poljoprivredne proizvođače, koji imaju u vlasništvu nepokretnosti na seoskom području opštine Šavnik, i od obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti za 2021.godinu. Kako je izmedju ostalog u ljetnjem periodu od velikog značaja i snabdijevanje seoskih domaćinstava vodom, u ovom dijelu je Opština donijela odluku o subvencionisanju dijela troškova za poljoprivrednike koji imaju potrebu za dostavljanje vode, a za realizaciju ove mjere odobrena su sredstva u iznosu od 10.000 eura. Pravo na podršku imaće individualni poljoprivredni proizvođači, koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, imaju prebivalište u opštini Šavnik i bave se poljoprivredom na ovom područuju.

Služba Predsjednika Opštine