13. jul 2021.

Čestitka predsjednika Opštine Šavnik povodom Dana državnosti

Crna Gora danas slavi Dan državnosti, u znak sjećanja na dva najvažnija datuma u svojoj istoriji. Naime, 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, Crna Gora je dobila međunarodno pravno priznanje i tako postala 27. nezavisna država na svijetu. Istog datuma 1941. godine narod Crne Gore pokrenuo je prvi masovni antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi.

Antifašistička i slobodarska tradicija vječna je vrijednost Crne Gore i obavezuje nas na kontinuiranu borbu za izgradnju sigurnog, demokratskog i emancipovanog društva. Sa velikom zahvalnošću prisjećamo se naših predaka, koji su nam omogućili da danas budemo građani nezavisne i slobodne države. Pred sobom imamo zadatak da iznova dokazujemo da smo dostojni ljudi koji su nam omogućili ova prava. Boreći se za sopstveno pravo na život i postojanje, oni su bili predani cilju oslobađanja Crne Gore od represivnih stranih vlasti i tako osigurali bezbjednu budućnost svojim potomcima. Njihova hrabrost u borbi pokazala je da, iako vjerujemo u mir, sposobni smo i da odgovorimo na svaki pokušaj agresije, a njihove misli i postupci su oblikovali identitet moderne Crne Gore. Ovaj datum nas svakako podsjeća da je održavanje duha patriotizma od izuzetnog značaja u svim vremenima i motiviše nas da se poštujemo i podržavamo jedni druge bez obzira kojoj zajednici ili kulturi pripadali, te da težimo izgradnji društva jednakih mogućnosti, slobode i pravde, to jest društva kakvog dugujemo onim generacijama koje dolaze posle nas.

Uz želju da ostanemo privrženi vrijednostima istorijskih tekovina i posvećeni daljem napretku naše Crne Gore, svim građanima čestitam Dan državnosti i antifašističkog ustanka crnogorskog naroda.

Služba Predsjednika Opštine