19. jul 2021.

Šahovski savez Crne Gore donirao vrijednu šahovsku opremu Opštini Šavnik

Predstavnici Šahovskog saveza Crne Gore, Boro Miljanić sekretar Saveza, Predrag Nikač direktor u ŠSCG, te Mitar Đukanović portparol ŠSCG, boravili su danas u posjeti opštini Šavnik, i sa predsjednikom Opštine, mr Jugoslavom Jakićem i potpredsjednicom Milijanom Ašanin, razgovarali o budućem razvoju šaha, a prije svega o mogućnostima podrške prilikom organizovanja škola šaha u opštini, što bi značajno doprinijelo vraćanju popularnosti ovoj sportskoj igri.

Predsjednik Jakić je upoznao goste sa aktuelnim stanjem, navodeći da je šah izuzetno interesantan mladim ljudima u šavničkom kraju, međutim da su problemi bili nedostatak neophodnih rekvizita, te da ne postoji klub koji bi vodio šahovski život. U to ime, gosti su došli sa vrijednim poklonima, pa je Šahovski savez opredijelio donaciju od 15 garnitura i 15 modernih digitalnih satova, kako bi šahovski život dobio kvalitetan temelj za razvoj u budućnosti.

Naime, u periodu od 2015-2017. godine, u Šavniku je uspješno organizovana škola šaha, što je izazvalo veliko interesovanje djece uzrasta od 8 do 18 godina. Škola šaha se izvodila u prostorijama osnovne i srednje škole i u Etno selu ,,Nevidio”. U tom periodu djeca iz Opštine Šavnik su učestvovala na šahovskim turnirima i kampovima, a najbolji polaznici su imali priliku da učestvuju na kadetskom i omladinskom prvenstvu Crne Gore.

Kako su saopštili iz Šahovskog saveza, njihovo strateško opredeljenje će biti projekat Šah u škole, za koji je već potpisan ugovor o saradnji sa Školskim sportskim savezom, ali implementacija je odložena zbog dobro poznatih zdravstvenih razlog. Međutim, od septembra kreće rad na ovom projektu.

Predsjednik Opštine Jugoslav Jakić, zahvalio se Šahovskom savezu na donaciji, a sagovornici su dogovorili čim prilike dozvole održavanje jedne simultanke kojom bi bila napravljena promocija u cilju najave budućih uspjeha, na kojima će Opština Šavnik i Šahovski savez Crne Gore zajedno raditi.

Sekretar ŠSCG, Boro Miljanić, ocijenio je posjetu uspješnom, te da rezultate očekuje kada pomenuti projekat Šah u škole zaživi, gdje će lokalne uprave, osnovne škole i Savez sinergetskim efektom stvarati novu vrijednost i bilježiti dobre rezultate.

Služba Predsjednika Opštine