20. maj 2020.

Čestitka predsjednika opštine povodom Dana nezavisnosti

Dragi građani,

21. maja Crna Gora slavi Dan nezavisnosti, dan kada je odlukom svojih građana krenula samostalno da korača evropskom stazom izazova. Na ovaj dan, tačno prije četrnaest godina, Crna Gora je olovom iz olovke izvojevala svoju dugo iščekivanu i željenu pobjedu. Tog istorijskog dana građani Crne Gore obezbijedili su mjesto crnogorskoj zastavi da se sama, bez vela magle vijori na jarbolima širom svijeta. Svakog dana od tada, a i mnogo puta prije, crnogorski narod je svojim pregalaštvom, radom, znanjem, a ispred svega ljubavlju, krčio svoj put za bolje sjutra svih nas, jer nigdje na svijetu nije se teško boriti za svoje mjesto pod suncem kao ovdje na balkanskoj vjetrometini.

Naša istorijska referendumska odluka svaki dan je na reviziji onih koji je ni tada, kao ni danas nijesu željeli, a Crna Gora nam treba kao naš dom, treba nam naša država da bi mogli da ostvarimo sve svoje evropske ambicije i da što prije obezbijedimo Crnoj Gori mjesto u društvu razvijenih evropskih država. Protekli događaji, pandemija koja je jednako zatekla nespreman cijeli svijet, pokazala je snagu evropskih institucija. Pandemija zbog koje danas ne obilježavamo na tradicionalan način Dan nezavisnosti 21. maj, bila je najzahtjevniji izazov kome smo pravovremeno i adekvatno odgovorili.

U nadi da je iza nas izvojevana bitka sa pandemijom koronavirusa, duboko svjestan odgovornosti u aktuelnom trenutku, a sa željom da svaki sljedeći Dan nezavisnosti dočekamo na tradicionalan način, u ime Opštine Šavnik i u svoje lično ime čestitam svim građanima Dan nezavisnosti Crne Gore i ujedno jedan od najvažnijih datuma u istoriji naše države. DA JE VJEČNA CRNA GORA!

Predsjednik,

Vlatko Vuković