22. jul 2021.

Čestitka Predsjednika Opštine Šavnik, mr Jugoslava Jakića povodom Dana oslobođenja Šavnika i Dana opštine

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Danas slavimo Dan Opštine i Dan oslobođenja, jedan od najsvjetlijih datuma u bogatoj istoriji naše opštine. Ponosni smo što smo dio ovog geografskog područja, prožetog bogatom istorijom i tradicijom. Ovaj za nas istorijski značajan datum služi kao podsjećanje da ideali slobode i antifašističke borbe, koji su i aksiološko polazište tadašnjih generacija, moraju biti sastavni dio opšte kulture i uvažavanja. Prethodnici su nam prenijeli saznanje da se na slobodu ne čeka - ona se mora izvojevati, jer je opresor nikad ne daje dobrovoljno. Moramo biti principijelni i nepopustljivi i izboriti se za prave vrijednosti, prije svega kroz rad i odgovoran odnos prema vremenu u kojem živimo, jer jedino na taj način možemo doprinijeti društvenoj zajednici, a budućim naraštajima osigurati bolje uslove za život. Iako smo često skloni tome da iznesemo kao nepobitnu činjenicu da su upravo ova naša vremena posebna i najteža, svako doba ima svoje izazove. Oni kojima je posvećen ovaj dan, živjeli su gorke godine rata, i u tim teškim vremenima, krčili put ka slobodi. Mi se danas borimo sa drugačijim neprijateljem. Pandemija korona virusa je u značajnoj mjeri uzdrmala sve institucije širom svijeta, izazvala je ekonomsku krizu globalnih razmjera, ali prije svega ugrozila i odnijela brojne živote. Iako u ovom momentu i dalje imamo razloga za brigu, treba da polažemo i velike nade u mogućnost oporavka naše zemlje, i da nastavimo da se odgovorno ponašamo. Smatram da su nam svima ciljevi slični, jer čovjek je po prirodi orjentisan ka kreiranju boljih uslova za život, te da bi zaslužili buduće vrijeme prosperiteta, neophodno je i da ga iskoristimo na adekvatan način.

U ovakvim posebnim prilikama, uobičajeno je podsjetiti se  važnijih činjenica i rezultata koje smo realizovali u proteklom razdoblju, te spomenuti šta Opština namjerava raditi i ostvariti u skorijoj budućnosti. Kao što je svima poznato, prethodni period jeste bio pun izazova i problema, epidemiološka situacija je doprinijela da se ne uradi sve kako je planirano, ali smatram da ipak možemo biti zadovoljni, jer je neprekidan rad lokalne uprave rezultirao ostvarivanjem većine zacrtanih zadataka. Prvenstveni cilj lokalne vlasti je povećanje broja zaposlenih i poboljšanje uslova života građana u opštini Šavnik, a lokalna uprava ulaže veliki trud kako bi pomogla svoje mještane. Pored toga, opština je uz pomoć državnih, ali i sopstvenih sredstava, uspjela da na najbolji mogući način investira u nove gradske sadržaje i infrastrukturu, izgradnju novih sistema za vodosnadbijevanje, razvoj poljoprivrede. U periodu između dva opštinska praznika u kapitalne projekte uloženo je blizu 2.000.000,00 eura.

Ponosan sam na postignute rezultate i međusobno razumijevanje koje smo u našoj sredini ostvarili. Racionalan odnos prema potrebama građana, prema sredstvima, vrijednostima, i nadalje će biti glavno opredjeljenje u rukovođenju našom opštinom. Pred nama je niz novih projekata za potrebe lokalnog stanovništva, nastavak puta ka boljem standardu za građane, novim radnim mjestima, posjeti u turizmu. A vjerujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, svi zajedno, imati dovoljno snage, energije i entuzijazma, da naš grad napravimo onakvim kakvog ga svi mi građani Šavnika zaslužujemo.

I na samom kraju, uz iskrenu nadu da ćemo sljedeći praznik dočekati u mnogo boljim uslovima, uz želju da odolimo aktuelnim iskušenjima, da preovladaju pomirenje, napredak i međusobno poštovanje, želim vam ličnu, porodičnu i profesionalnu sreću i čestitam 22. jul – Dan opštine!

Služba Predsjednika Opštine