29. oktobar 2020.

Otvoren Rezidencijalni centar za književnike u Kući Pekića u Šavniku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Predsjednik Opštine Šavnik, Vlatko Vuković danas su u Kući Pekića u Šavniku otvorili Rezidencijalni centar za književnike. Projekat je dio strateškog prioriteta Ministarstva kulture usmjerenog na kreiranje boljih uslova za stvaranje i rad naših umjetnika, a ima i simbolički faktor, pošto je rezidencija smještena u kući porodice Pekić iz koje je potekao jedan od naših najznačajnijih pisaca 20. vijeka.

Objekti prilagođeni toj namjeni, kao i njihove aktivnosti, predstavljaju jedan od modela kojim se daje konkretna podrška umjetnosti pisane riječi i potvrđuje da rad pisca ima društvenu vrijednost – kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović ovom prilikom i izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta kojim je, između ostalog, još jedan književni velikan povezan sa prostorom iz kojeg potiče.

Ministarstvo kulture i Opština Šavnik pokazali su visok nivo saradnje u infrastrukturnom uobličenju ove rezidencije, kao što se i svaka dalja saradnja u njenom oživljavanju podrazumijeva. Na to nas obavezuje ime Borislava Pekića i ono što nam je bio glavni cilj, a to je podizanje nivoa kulturnog života Šavnika”, kazao je ministar Bogdanović.

Na otvaranju Rezidencijalnog centra za književnike obratio se i predsjednik Opštine Šavnik Vlatko Vuković koji je zahvalio ministru Bogdanoviću na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Danas smo svjedoci da kroz partnerski odnos lokalne uprave i Vlade Crne Gore možemo dati dodatni impuls razvoju naše opštine, i kroz razvoj kulture – kazao je Vuković i naglasio da je Šavnik dobio moderan i multifunkionalan objekat koji će uz kreativne ideje i bogate programske sadržaje u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju kulture u toj opštini, ali i postati sastajalište kulturnih stvaralaca.

Siguran sam da svi znate i da je bespotrebno trošiti riječi o opusu Borislava Pekića, čija porodična kuća će od danas predstavljati dom za sve one stvaraoce koji će, nadamo se, ići njegovim stopama u domenu umjetnosti i stvaralaštva – istakao je Vuković.

Pogledajte video sa otvaranja

Služba za projekte i drugostepeni postupak