30. septembar 2021.

U radnoj posjeti atraktivnom predjelu kanjona Nevidio

Predsjednik Opštine Šavnik, mr Jugoslav Jakić i potpredsjednica Opštine Milijana Ašanin, sa saradnicima - izvršnim direktorom Parka prirode ,,Dragišnica i Komarnica“, Danilom Tomićem i v.d.direktoricom Turističke organizacije opštine Šavnik Vaskom Zorić obišli su kanjon Nevidio sa okolnim predjelom, gdje je planirana realizacija projekta vrijednosti od 360.000 €, koji obuhvata kompletno uređenje platoa (izgradnja upravne zgrade, sa uređenjem staza, nabavka opreme za kanjoning, izrada svlačionica, tuš kabina, sadržaja za najmlađe i ostalo). Ugovor između Uprave javnih radova Crne Gore, kao glavnog nosioca projekta i Opštine Šavnik je potpisan i shodno tome preduzete su aktivnosti u cilju raspisivanja tendera i traženja najpovoljnijeg izvođača radova.

Kanjon Nevidio, koji se nalazi u sastavu Parka prirode ,,Dragišnica i Komarnica“ je bio i u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni glavna destinacija za sve ljubitelje netaknute prirode i aktivnog turizma.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji u zemlji i okruženju gotovo tokom čitavog ljetnjeg perioda, kanjon Nevidio je u sezoni 2021. godine posjetilo oko 2 700 turista, od čega se njih 1 972 upustilo u avanturu prolaska kroz isti. Ova brojka predstavlja 71% posjeta iz 2019. godine, a za čak 75% više turista u odnosu na ljetnju turističku sezonu 2020.

Pored kanjona Nevidio, u neposrednoj blizini se nalaze dva živopisna pošćenjska jezera, a u sastavu Parka prirode se nalazi i prašuma Dragišnica, iza koje se izdižu moćne Boljske grede, koje imaju značajan potencijal za ljubitelje alpinizma, što sve ukupno čini ovaj predio izuzetno privlačnim. Ovom prilikom, Predsjednik Opštine je izjavio da pored pomenutog projekta koji se odnosi na kompletno uređenje platoa kanjona Nevidio, lokalna uprava u narednom periodu ima u planu i izradu zip line žičare kao i rekonstrukciju mosta iznad kanjona, koji vodi ka selu Duži, sa kojeg se pruža vrlo atraktivan pogled na kanjon i cjelokupni predio, te istakao da će budući koraci i aktivnosti biti usmjereni na punu valorizaciju značajnih prirodnih potencijala naše opštine.

Služba predsjednika opštine


U prilogu se nalaze fotografije sa današnje posjete kanjonu Nevidio, fotografije trenutnog stanja terena i postojećih objekata, kao i prikaz objekata i plana izgradnje koji je predviđen projektom uređenja platoa