7. decembar 2023.

Održana početna konferencija projekta "Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma"

U četvrtak, 23. novembra 2023. na Zlataru je održan svečani događaj povodom zvaničnog početka realizacije projekta "Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma".

U uvodnim obraćanjima, prisutne su pozdravili predsednik opštine Nova Varoš, Radosav Vasiljević, kao i direktor TO Regija Zapadna Srbija, Miroslav Rađen, nakon čega su svoje prezentacije imali Snežana Zečević, menadžerka projekta; Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine za privredu i lokalni ekonomski razvoj; Slavica Adžić, direktorka "IN Hotela Zlatar" i Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Događaj je realizovan na način da širu javnost upozna sa planiranim ciljevima, rezultatima i aktivnostima projekta, da ukaže na značaj ruralnog turizma za ekonomski razvoj nerazvijenih opština i posebno da istakne funkciju prirodnih resursa u budućem razvoju turističke ponude prekograničnog područja.

Učešće na skupu uzeli su: predstavnici opštinskih turističkih organizacija regije, pružaoci usluga u ruralnom turizmu Zlatara, proizvođači zdrave hrane, turistička seoska domaćinstva i zemljoradničke zadruge, partneri sa severa Crne Gore, mediji. Bila je to lepa prilika za afirmaciju ruralnog turizma, međusobnu razmenu informacija i primera dobre prakse, ali i za ukazivanje na neke od prepreka koje treba otklanjati ukoliko se želi veći udeo ove vrste turizma u ukupnom turističkom prometu.

Po završetku zvaničnih obraćanja, neformalno druženje je nastavljeno uz mini-postavku domaće radinosti zlatarskih domaćica i zlatarskih travara.

Realizaciju projekta sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014 - 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je telo za ugovaranje Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat partnerski realizuju Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, opština Šavnik i Turistička ogranizacija Zlatar, u iznosu od 264.724 evra, od čega Evropska unija obezbeđuje 225.016 evra (85%).