24. april 2024.

Program „Ponovo radi bioskop“ 29. i 30. aprila u Šavniku

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu otvoren je u Podgorici 14. marta. a, 29. i 30. aprila, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u Šavniku.

U tom periodu publika će moći da pogleda ostvarenja „Realna priča“ u režiji Gordana Kičića, “Orlovsko gnijezdo” u režiji Milije Šćepanovića, “Sve je išlo sigurnim tokom” Anje Jovanović, “Posjeta” Đorđa Vojvodića, “Crna dama” Gane Čomagić i „Supermarket“ Nemanje Bečanovića.

„Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović donosi priču o ljudima, koji su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, dok „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića prati Stefana, studenta na studijama u Berlinu kome kratka vikend posjeta roditelja mijenja život. ,,Orlovsko gnijezdo“ Milije Šćepanovića priča je o prvom koraku ka odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije, a “Crna dama” Gane Čomagić govori o vlasniku pogrebnih usluga koji entuzijastično prepoznaje momenat nacionalne krize kao okretanje kola sreće. U pitanju su kratkometražna ostvarenja mladih crnogorskih autora.

Film „Realna priča“ manjinska je crnogorska koprodukcija, a publiku vodi kroz sagu o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se cijeli svemir urotio protiv njega. Veljko je hodajući problem i čvrsto vjeruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima. U isčekivanju velike uloge za koju vjeruje da će riješiti sve njegove haose, Veljko počinje da gubi osjećaj za realne probleme. Uloge donose: Gordan Kičić, Nina Janković, Lena Lazović...

Film „Supermarket“ svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - „Tallinn Black Nights Film Festival“ u Estoniji, a publika u Crnoj Gori ima priliku da ga gleda od 16. aprila.

Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njenog mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio „useliti“ u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti.

Uloge tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

Podsjetimo, glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca.