10. april 2024.

Počele programske aktivnosti Kreativnog haba Kuće Pekića u Šavniku za 2024. godinu

Promocijom novijih naslova Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, Kreativni hab Kuća Pekića u Šavniku juče je otpočeo realizaciju multimedijalnih programskih aktivnosti za ovu godinu. Pozorište iz Nikšića publici je predstavilo četiri novija naslova: Sabrane drame (Savremeni dramski pisci u Crnoj Gori, Drame, Veljka Mandića, monografiju Pozorište u Crnoj Gori i časopis Pozorište – projekte koje je sufinansiralo Ministarstvo kulture i medija. Nikšićko pozorište je Kreativnom habu u Šavniku poklonilo određen tiraž ovih izdanja, u cilju unapređenja međuinstitucionalne saradnje i valorizacije Kuće Pekića. O značaju ovih naslova za kulturu u Crnoj Gori govorili su: dr Radoje Femić sa Filološkog fakulteta u Nikšiću i Slavojka Marojević, urednica Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Predstavljajući planirani godišnji repertoar KH Kuća Pekića, direktor Centra za kulturu, sport i medije, Velimir Šobić istakao je da je u ovom rezidencijalnom centru kulture u Šavniku predviđena organizacija i realizacija niz kulturno-umjetničkih događaja iz gotovo svih formi umjetnosti, sa posebnim akcentom na dramsku umjetnost, književnost i film, budući da je velikan književnosti – Borislav Pekić u literarnoj antologiji poznat i kao dramski pisac i scenarista. Centralni događaj Kreativnog haba i šavničkog Centra za kulturu je premijera Pekićeve drame „U Edenu, na Istoku“, čije su pripreme za inscenaciju već počele u CNP-u, a njeno premijerno igranje je zakazano za 14. maj u Šavniku.

Nakon tog događaja, kazao je Šobić, održaće se trodnevna manifestacija Zavičaj i pisac, posvećena književniku Borislavu Pekiću. Dani Poetskog teatra, takođe će biti u centru dešavanja u Kući Pekića i planirani su za prvu polovinu jula.

Filmski program predviđa organizovanje segmenta repertoara Festivala Green Montenegro International Film Festival u ambijentalnom prostoru – plato Kuće Pekića. U dijelu programa rada pod nazivom - „Kulturni turizam“ tokom jula i avgusta predviđeno je održavanje okruglih stolova na teme o razvoju planinskog turizma i valorizacije prirodnih ljepota i kulturne baštine šavničkog kraja. Organizovanje likovni izložbi i kolonija realizovaće se tokom jula i avgusta. Do kraja godine, Centar će u kontinuitetu organizovati projekcije igranih i dokumentarnih filmova u saradnji sa Crnogorskom kinotekokom i Filmskim centrom Crne Gore, kazao je Šobić.


Foto: Željko Šapurić