19. april 2024.

Pekićeva drama „U Edenu, na Istoku“ premijerno u Šavniku

Premijera predstave „U Edenu, na Istoku“, koje je ujedno i praizvedba ove istoimene drame Borislava Pekića Crnoj Gori, biće održana u Šavniku 14. maja, sa početkom u 20 sati. Premijera će biti održana na dvije lokacije - u ambijentalnom prostoru (guvno) Kreativnog haba „Kuća Pekića“ i, u sali Centra za kulturu, sport i medije Šavnik - producenta ovog komada.

Prvi dio proba odvija se u Crnogorskom narodnom pozorištu, a krajem aprila ekipa dramskih stvaralaca preseljava u „Kuću Pekića“, gdje će nastaviti rad na ovom projektu. Dramatizaciju i režiju potpisuje Milo Vučinić, kome je ovaj rukopis ujedno i praktični dio master rada na Odsjeku za pozorišnu režiju, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u klasi prof. Radmile Vojvodić. Uloge su povjerene Dejanu Ivaniću i Pavlu Novakoviću. Scenografiju i kostime će uraditi Mina Đurović. Autor originalne muzike i dizajner zvuka je Matija Jovanović, a ton i svjetlo povjereni su Pavlu Koraću.

U rediteljskoj bilježnici, Vučinić navodi da je autor ovo djelo sagledao kao optimističku farsu, koja poetski, intelektualno i komično propituje paradoks odnosa progonjenog i progonitelja, kao univerzalnih i svevremenih socijalnih relacija pojedinca i društva.

Pekić zastupa i zagovara tezu utemeljene psihološke nauke i doktrine, koja ovaj epski antagonizam svodi na logiku - dvije strane istog novčića, prateći sudbinu dva „mala, načeta“ čovjeka iz socijalnog miljea, otužne zatočenike sopstvene manije. U našem čitanju Pekićevog teksta, tragamo za svim onim što je u tom djelu vječno, skrećući tematski kurs na, u piščevom prepunom književnom opusu, toliko prisutan motiv obračuna umjetnosti i sistema. Na polju forme, prelamamo osnovni dramski sukob kroz fenomen igre kao elementarnog psihološkog pokretača, a opet, poštujući pisca i tekst, propitujemo granice maksimalne angažovanosti publike kao trećeg lica u ovoj i duodrami uopšte, pojasnio je Vučinić svoj rediteljski koncept.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Opštine Šavnik, CNP-a, FDU-i, a sufinansira ga Ministarstvo kulture i medija u Vladi Crne Gore. Produkcija ovog djela jedan od važnijih događaja planiranih programskih aktivnosti koji će realizovati u „Kući Pekića“ do kraja ove godine.