4. avgust 2020.

Ministar Janović otvorio Omladinski servis u Šavniku

Ministar sporta i mladih Nikola Janović i predsjednik opštine Šavnik, Vlatko Vuković su otvorili omladinski servis u Šavniku u čiju je rekonstrukciju, kancelarijsku i kompjutersku opremu uloženo preko 30.000 eura.

Ministar sporta, Nikola Janović je izrazio zadovoljstvo što je Opština Šavnik još jedna od opština na sjeveru u kojoj je otvoren omladinski servis. Adaptirani rekonstruisani servis u Šavniku će biti jedno novo mjesto za mlade u na kojem će oni biti u mogućnosti da se informišu koje su to vladine politike, politike Ministarstva sporta i mladih i omladinske politike.

"Vlada i Ministarstvo sporta i mladih su kroz Startegiju za mlade 2017- 2021 godine postavili jasan zadatak da obezbijede neophodnu podršku i resurse kako bi omladina iz svih crnogorskih regija ravnopravno imala mogućnost da razvija kompetencije, vrijednosti i karakteristike neophodne za kvalitetan život” – istakao je Janović.

Od ukupnog broja podržanih projekata iz sportske infrastrukture, čak 21 projekat se odnosi na unaprijeđenje stanja sportskih objekata u opštinama koje pripadaju sjevernoj regiji, što je procentualno oko 35%. Kada je riječ o opredijeljenim sredstvima, od preko 2 miliona eura, koliko je do sada izdvojeno, čak polovina sredstava (odnosno preko milion eura je usmjereno za unaprijeđenje stanja sportske infrastrukture na sjeveru Crne Gore.

“Raduje me kada imam mogućnost da budem u direktnoj komunikaciji sa omladinom. Izuzetno je značajno da mladi širom Crne Gore u nama vidi ne samo pozdanog partnera, već i prijatelja koji prepoznaje njihove potencijale i koji je tu uz njih da sasluša njihovo viđenje sopstvenog položaja i unaprijedi i poboljša isti."

“Svjesni smo da posebnim osvrtom koji ukazujemo sjevernoj regiji, podstičemo mlade da prepoznaju benefite koje im pružaju njihovi gradovi, te im šaljemo poruku da će se ti benefiti dodatno uvećati” zaključio je ministar sporta i mladih.

Predsjednik opštine, Vlatko Vuković istakao je da će novootvoreni Omladinski servis koji će biti dostupan svim mladim ljudima, stvoriti mogućnost neformalnog obrazovanja mladih, organizovanje različitih skupova, ali i nastavak dobre saradnje sa Ministarstvom, dok će istovremeno mladi u Šavniku steći mogućnost da svojim svojim radom unaprijeđuju i prave bolju budućnost za sve mlade i sve građane. 

„Otvaranje Omladinskog servisa je rezultat jedne izuzetno dobre saradnje između Ministarstva sporta i mladih i Opštine Šavnik. Nadam se da ćemo kroz ovaj centar postići sve naše željene efekte, a to je da mladi sa područja naše opštine u ovom centru dobiju sve neophodne informacije. Takođe se nadam da ćemo u ovom centru omogućiti organizovanje naučnih radionica i niz drugih aktivnosti. U partnerskom odnosu sa Ministarstvom krajem prethodne godine je otvoren i teren za male sportove, jedan veoma kvalitetan sportski objekat, na kojem svi mladi kao i svi oni koji žele da se bave sportom, mogu da se bave nekom od sportskih aktivnosti. U narednom periodu očekujemo i realizaciju još jednog izuzetno važnog projekta, a to je rekonstrukcija fiskulturne sale u sklopu Obrazovnog centra u Šavniku. Sve ovo su pokazatelji da Ministarstvo sporta zajedno sa Opštinom Šavnik, ulaže veoma velike napore i sredstva za stvaranje što boljih uslova za mlade u našoj opštini“ izjavio je predsjednik opštine Vuković.

Predsjednik opštine Vlatko Vuković se zahvalio ministru Nikoli Janoviću na današnjoj posjeti opštini Šavnik i dosadašnoj uspješnoj saradnji, uz očekivanje da će se data saradnja, kao i realizacija brojnih projekata nastaviti i u narednom periodu. 

Služba za projekte i drugostepeni postupak