17. maj 2022.

Održan Prvi međunarodni turnir u šahu za mlade

Šavnik je u subotu bio domaćin istinskog šahovskog spektakla koji je okupio preko 100 djevojčica i dječaka, na Prvom šahovskom turniru za mlade.

Organizatori manifestacije bili su Centar za kulturu Šavnik i Šahovski savez Crne Gore, a povod su bili osnivanje šahovskog  kluba u Šavniku i Dan nezavisnosti Crne Gore.

Igrano je sedam kola, po švajcarskom sistemu, po ubrzanom tempu. Viđena je velika borba, uz veliko gostoprimstvo domaćina. Igralo se u tri kategorije: do 10, do 14 i do 18 godina, a na kraju je posebno određen plasman u kategorijama: do 8, do 10, do 12, do 14, do 16 i do 18 godina.

Zlatnim medaljama u Šavniku su se okitili: Milena Tadić, Boris Šaranović, Nađa Zloković, Lazar Đurišić, Neda Šljivić, Đorđe Žižić, Marija Bajić, Jovan Adžić, Aleksandra Anđić, Zaharije Perković, Mateja Popović i Nikola Perišić.

Srebrene medalje su pripale: Mariji Marković, Maksimu Šarančiću, Tamari Ostojić, Andriji Potpari, Mirni Starčević, Nikoli Vojičiću, Jeleni Radulović, Aleksandru Šekariću, Andriji Bulajiću, Seleni Zindović i Božidaru Janjuševiću.

Mjesto na podijumu i bronzane medalje osvojili su: Nikolija Ćorsović, Andrija Milić, Vladana Babić, Stefan Pejović, Jelena Babić, Uroš Vraneš, Radovan Milović, LJubisav Raonić, Tara Ivanović i Dragan Čurović.

Najbolji su nagrađeni knjigama i medaljama, a posebno su nagrađena tri učesnika iz Šavnika: Sreten Trebješanin, Vladimir i Nikola Jocović.

Nagrade najboljima su uručili Bajo Zorić, direktor škole, Boro Miljanić, sekretar ŠSCG i Velimir Šobić, direktor Centra za kulturu.